Kynä ylös tai alas ja kuvan puhdistus
Kynän saa ylös penup() ja alas pendown() käskyllä. clear() käsky puhdistaa ruudun.
Haarautuminen
Ohjelman voi koodata menemään haluttuun suuntaan if, elif ja else käskyillä. Käsky toimii niin, että ohjelma vertaa käyttäjän antamaa muuttujaa koodiin kirjoitettuun muuttujaan ja toimii siten kirjoitetun kaavan mukaan.
Aluksi kysytään käyttäjältä muuttuja (sana tai luku).
muuttuja=input("Valitse kissa/koira/kilpikonna")
if-käsky on ensimmäsenä. Käskyssä verrataan tekstejä käyttäjän antamaan tekstiin. Vertailu lopetetaan puolipisteellä (:), koska nyt vertaillaan sanoja on sana kirjoitettava lainausmerkkeihin (“).
Kaksi yhtäsuuruusmerkkiä tarkoittaa täsmälleen sama kuin ==
if muuttuja == "kissa":
Jos vertailu on totta (käyttäjä kirjoittanut kissa), ohjelma menee if-polun loppuun (loppu koodi kirjoitetaan sisennettynä). Jos sana on eri, ohjelma suorittaa seuraavaksi käskyn elif-käskyn.
if muuttuja == "kissa": print("kissa")
elif-käsky
Jos vertailu on totta (käyttäjä kirjoittanut koira) ohjelma menee elif-polun loppuun (sisennetyn tekstin), jos ei, niin ohjelma suorittaa toisen elif- käskyn.
elif muuttuja == "koira": print("koira")
Toinen elif-käsky
Jos vertailu on totta (käyttäjä kirjoittanut koira) ohjelma menee elif-polun loppuun (sisennetyn tekstin), jos ei, niin ohjelma suorittaa toisen elif- käskyn.
elif muuttuja == "kilpikonna": print("kilpikonna")
elif-käskyjä voi olla vaikka kuinka monta.
else-käsky
Käsky tulee viimeisenä. Käsky kattaa kaikki muut vaihtoedot kuin edellä. Jos ohjelma etenee else-käskyyn asti, se menee elsen ohjelman loppuu.
else: print("En ymmärrä, koita uudelleen.")
Tehtävä 1.
Tee ohjelma, joka kysyy nostetaanko kynä vai ei ja tämän jälkeen liikuttaa kynää joko kynä ylhäällä tai alhaalla. Käytä ohjelmassa seuraavia toimintoja:
- while-silmukka (jatka, kunnes lopetetaan) - if, elif, else (haarautuminen) - for in range -silmukka (toista tiety kerta)